Jdi na obsah Jdi na menu
 


HYSTORIE

29. 11. 2010

Fingerboarding je sport, který vznikl ve Spojených státech kolem roku 1985. Časopis Transworld Skateboard Magazine otiskl návod jak miniaturní skateboard vyrobit slepením sedmi baseballových karet. Podvozek (truck) byl vyroben z mazacích gum z tužek a kolečka s osičkami byly použity z modelů aut - angličáků.

Říká se, že už dávno si děti v USA ohýbaly kreditní karty a jezdily na nich. Poté se začali dělat skateboardy jako přívěšky a někoho napadlo, že by se na nich mohlo jezdit. A tak se začali vyrábět plastové fingerboardy (Tech Deck) a poté se značka BerlinWood (Blackriver-ramps) vymyslela a inovovala dřevěné fingerboardy. BerlinWood je dnes jedna z nejlepší desek na trhu.

V roce 1986 se začaly první fingerboardy vyrábět průmyslově, nejprve jako přívěšky na klíče. Fingerboardy měly funkční kolečka, jen při jízdě překážel přívěškový řetízek. Někdo však tehdy vymyslel, že se budou podvozky vyrábět kovové a že se bude na fingerboardy dávat protismykový grip. V dnešní době je největším výrobcem fingerboardů firma TechDeck. V posledních letech se začali vyrábět i desky z dřevěné dýhy s 3 nebo 5 vrstvami, největší výrobce je Německý Blackriver.

Nejvíce se fingerboardu daří v Německu a to ve velkých i malých městech. V Česku a v Evropě vůbec popularita fingerboardingu velice rychle stoupá, hlavní díky za rozvoj fingerboardingu v České republice má díky svým akcím fingerboarding cz a swat distribution.